Nieuwsbrief mei 2022

Beste mensen,

Projectzangers gezocht
Mijn Kamerkoor Ton sur ton zoekt nog enkele projectzangers om het koor te versterken met concerten rondom Monteverdi op 24 en 25 september. Met name tenoren, maar ook alten, hoge baritons en mezzo’s zijn welkom. Op het programma staan motetten van Sweelinck, Monteverdi en Schütz. Van zangers wordt stemvastheid gevraagd en het zelfstandig kunnen instuderen van de noten. Repetities zijn op woensdagavonden in Ubbergen (bij Nijmegen). Kosten voor deelname zijn 30,-  Het koor zal met de concerten begeleid worden door een geweldig basso continuo. Zie verder www.kamerkoortonsurton.nl
 
Op zaterdag 28 mei en 11 juni verzorg ik twee zangworkshops in basisschool De Zyp in Arnhem van 10.30 – 13.00 uur.
Kosten: losse workshop: 20,- (15,- voor minima) Beide workshops: 35,- (incl. koffie/ thee)
Aanmelden via info@wildegans.nl uiterlijk drie dagen voor aanvang van de workshop(s) 
 
28 mei – Stembeleving
In deze workshop gaan we de resonans van de stem in en met ons lichaam verkennen. Waar voelen we onze stem resoneren en wat brengt dit in beweging? Wat kan er losgelaten worden om vrijer te klinken? We zullen deels werken met geleide (stem)meditaties en een klein beetje met zangtechniek. Er staat een “vocale klankdouche” op het programma. Ook komen enkele sjamanistische liederen aan bod waarin we de elementen lucht, vuur, water en aarde in onszelf en om ons heen bezingen. Iedereen is welkom, ongeacht zangervaring. Een ervaringsgerichte workshop die helend kan werken voor wie daarvoor open staat.
 
11 juni – Koormuziek van John en John (Dowland en Tavener)
In deze workshop zingen we oude en hedendaagse Engelse koormuziek (SATB): een vrolijk madrigaal uit de renaissance van John Dowland en een prachtig meditatief motet van John Tavener uit het begin van deze eeuw:
– Say, love, if ever though didst find – Dowland
– Mother of God, here I stand – Tavener
We zullen uitgebreid inzingen met veel aandacht voor zangtechniek. Ook zingen we een lied dat nog een verrassing is. Voor deze workshop is enige zangervaring handig. Mensen met goeie oren en weinig zangervaring die van een uitdaging houden zijn ook van harte welkom. We werken zowel met bladmuziek als op gehoor.

Buitenkunst
Deze zomer ben ik weer te vinden bij Buitenkunst waar ik zangworkshops zal verzorgen.
3-6 juni: Pinksterweekend Randmeer (volgeboekt)
9-16 juli: week 1 Drenthe. In deze week is nog plek, wees er dus snel bij als je mee wilt doen!
13-20 augustus: week 6 Drenthe (volgeboekt)
Voor meer informatie zie www.buitenkunst.nl
 
Ambacht en energiewerk
De afgelopen periode ben ik mij meer gaan verdiepen in de werking van de stem en resonans in het menselijk energiesysteem o.a. via stemmeditatie en trainingen in het Kernsjamanisme.
Tegelijkertijd werk ik ook nog steeds graag op een ambachtelijke manier met koormuziek, koren en zang vanuit mijn conservatorium-achtergrond. Twee paden die ik nu tegelijkertijd aan het bewandelen ben. Daarbij ben ik aan het onderzoeken hoe deze twee benaderingen elkaar kunnen aanvullen, ondersteunen en versterken. Voor mij staat het een eigenlijk niet los van het ander; zingen (en ook dirigeren) is voor mij een vorm van energiewerk en energiewerk kan heel goed gedaan worden met de stem.
Het is voor mij een spannend avontuur. Welk uitgangspunt ik ook kies, ik zal sowieso mijn expertise en ervaring blijven inzetten voor mooie workshops en projecten en ik hoop velen van jullie weer te ontmoeten.
 
Hartelijke en muzikale groet,

Hilde