Concert Bach

Ik heb de eer om enkele solo’s en koorstukken mee te zingen in een prachtig Bach-programma van collega Sietse van Wijgerden, met o.a. de Trauerode (een wereldse cantate over het sterven van een moedige koningin) en de Actus Tragicus, een van de bekendste en oudste cantates van Bach. Na een geslaagd eerste concert in Vianen op 16 september durf ik het nu wereldkundig te maken… Mocht je een reisje willen maken, wees welkom op zaterdag 30 september in Raamsdonk.

Voor meer informatie en tickets, zie https://www.sietsevanwijgerden.com/agenda.html

Bach – ‘God save the Queen’ – BWV 198 

-BWV 233a  Kyrië
-BWV 198     Lass Fürstin, lass deinen Strahl
-Schein        Christ ist erstanden, Kindsingers (3 stemmig)
  pauze
-Nystedt       Immortal Bach
-BWV 229    Komm, Jesu, komm. Motet
-BWV 106    Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit

Let op: De locatie van dit concert is gewijzigd van Almkerk naar de prachtige St. Bavo te Raamsdonk. Vanaf Tol Sleeuwijk maar 13 minuutjes rijden. Deze fraaie kerk heeft een weldadige akoestiek en een zeer interessant interieur! Snelste en simpelste route: na de Keizersveerbrug meteen de afslag Geertruidenberg / Raamsdonksveer nemen. (afslag 20) 

De indrukwekkendende cantate “Laß Fürstin, laß noch einen Strahl”, is geschreven ter nagedachtenis aan een vorstin die blijkbaar ongelofelijk geliefd was. In de tekst wordt vooral gezegd dat haar naam toch altijd zal voortleven… : God save the queen!
Dit werk en de rest vh programma heeft diepgaande muziek over de broosheid van het bestaan:
BWV 233a Kyrië, BWV 229 ‘Komm, Jesu, komm’, een dubbelkorig motet; BWV 106 Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit. En een zeer eigentijdse variant van een Bachkoraal door Nystedt. De bezetting is groots: strijkers 2 traverso’s, 2 blokfluiten, 2 gamba’s, 2 hobo’s, en luit, dit alles met gespecialiseerde barokmusici, prachtige solisten en een zeer zuiver zingend koor…genieten dus! Door het Kyrie heen wordt het Duitse Agnus Dei heengezongen door de Kindsingers, precies zoals kinderen door het eerste deel vd Matthäus heen zingen, een extraatje in dit concert!

Solisten:
sopraan Beate Rose,
alt Hilde Gams,
tenor Roelof Polinder,
bariton/dirigent Sietse van Wijgerden
Cantus Kamerkoor, Orion Barok orkest. 
​Muziek met een grote bezeting: traverso’s, blokfluiten, gamba’s, hobo’s, strijkers, clavecimbel en orgel.