Optredens Ton sur ton 5 en 26 maart 2023

Op zondag 5 maart treed ik met mijn kamerkoor Ton sur ton op bij Podium voor de Stad in Nijmegen. Diverse koren en ensembles laten zich horen in het Nijmeegse concertgebouw De Vereeniging. Wij zingen van 17.10 u tot 17.35 u een selectie uit ons repertoire in de kleine zaal. Toegang is vrij. Op het programma staan stukken van MacMillan, Whitacre, Sweelinck en ook een voorproefje van ons concert Ruf zum Frieden op 26 maart (in de Antonius van Paduakerk) met werken van o.a. Bruckner, Brahms en Rheinberger. Zie voor meer info: https://www.kamerkoortonsurton.nl/?cat=6

Op 26 maart zingen we ons programma Ruf zum Frieden, om 16 uur in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. Een programma met romantische en enkele hedendaagse stukken over enerzijds het wereldse lijden en anderzijds hoop en troost. Het prachtige Stabat Mater van Rheinberger en het aangrijpende Wie liegt die Stadt so wüst van Mauersberger vormen de kern van het programma.

Nieuwsbrief mei 2022

Beste mensen,

Projectzangers gezocht
Mijn Kamerkoor Ton sur ton zoekt nog enkele projectzangers om het koor te versterken met concerten rondom Monteverdi op 24 en 25 september. Met name tenoren, maar ook alten, hoge baritons en mezzo’s zijn welkom. Op het programma staan motetten van Sweelinck, Monteverdi en Schütz. Van zangers wordt stemvastheid gevraagd en het zelfstandig kunnen instuderen van de noten. Repetities zijn op woensdagavonden in Ubbergen (bij Nijmegen). Kosten voor deelname zijn 30,-  Het koor zal met de concerten begeleid worden door een geweldig basso continuo. Zie verder www.kamerkoortonsurton.nl
 
Op zaterdag 28 mei en 11 juni verzorg ik twee zangworkshops in basisschool De Zyp in Arnhem van 10.30 – 13.00 uur.
Kosten: losse workshop: 20,- (15,- voor minima) Beide workshops: 35,- (incl. koffie/ thee)
Aanmelden via info@wildegans.nl uiterlijk drie dagen voor aanvang van de workshop(s) 
 
28 mei – Stembeleving
In deze workshop gaan we de resonans van de stem in en met ons lichaam verkennen. Waar voelen we onze stem resoneren en wat brengt dit in beweging? Wat kan er losgelaten worden om vrijer te klinken? We zullen deels werken met geleide (stem)meditaties en een klein beetje met zangtechniek. Er staat een “vocale klankdouche” op het programma. Ook komen enkele sjamanistische liederen aan bod waarin we de elementen lucht, vuur, water en aarde in onszelf en om ons heen bezingen. Iedereen is welkom, ongeacht zangervaring. Een ervaringsgerichte workshop die helend kan werken voor wie daarvoor open staat.
 
11 juni – Koormuziek van John en John (Dowland en Tavener)
In deze workshop zingen we oude en hedendaagse Engelse koormuziek (SATB): een vrolijk madrigaal uit de renaissance van John Dowland en een prachtig meditatief motet van John Tavener uit het begin van deze eeuw:
– Say, love, if ever though didst find – Dowland
– Mother of God, here I stand – Tavener
We zullen uitgebreid inzingen met veel aandacht voor zangtechniek. Ook zingen we een lied dat nog een verrassing is. Voor deze workshop is enige zangervaring handig. Mensen met goeie oren en weinig zangervaring die van een uitdaging houden zijn ook van harte welkom. We werken zowel met bladmuziek als op gehoor.

Buitenkunst
Deze zomer ben ik weer te vinden bij Buitenkunst waar ik zangworkshops zal verzorgen.
3-6 juni: Pinksterweekend Randmeer (volgeboekt)
9-16 juli: week 1 Drenthe. In deze week is nog plek, wees er dus snel bij als je mee wilt doen!
13-20 augustus: week 6 Drenthe (volgeboekt)
Voor meer informatie zie www.buitenkunst.nl
 
Ambacht en energiewerk
De afgelopen periode ben ik mij meer gaan verdiepen in de werking van de stem en resonans in het menselijk energiesysteem o.a. via stemmeditatie en trainingen in het Kernsjamanisme.
Tegelijkertijd werk ik ook nog steeds graag op een ambachtelijke manier met koormuziek, koren en zang vanuit mijn conservatorium-achtergrond. Twee paden die ik nu tegelijkertijd aan het bewandelen ben. Daarbij ben ik aan het onderzoeken hoe deze twee benaderingen elkaar kunnen aanvullen, ondersteunen en versterken. Voor mij staat het een eigenlijk niet los van het ander; zingen (en ook dirigeren) is voor mij een vorm van energiewerk en energiewerk kan heel goed gedaan worden met de stem.
Het is voor mij een spannend avontuur. Welk uitgangspunt ik ook kies, ik zal sowieso mijn expertise en ervaring blijven inzetten voor mooie workshops en projecten en ik hoop velen van jullie weer te ontmoeten.
 
Hartelijke en muzikale groet,

Hilde

Steunactie musici Njawara, Gambia

Na het noodweer begin juli dit jaar

Tijdens mijn opleiding Schoolmuziek ben ik twee weken op studiereis geweest in Gambia. Daar maakte ik kennis met de sympathieke en inspirerende musici uit het dorpje Njawara. Ik heb met enkelen nog steeds contact. Onlangs hoorde ik van de noodsituatie in het dorp met letterlijk en figuurlijk noodweer voor de musici en andere dorpsbewoners. Zodoende heb ik met enkele oud-studiegenoten een steunactie opgezet in de vorm van een crowdfunding. We zijn al een heel eind op weg, maar hopen op nog wat meer donaties om ze nog een extra steun in de rug te kunnen bieden. Zodoende deel ik dit nu ook hier. Elke bijdrage is welkom.

Mocht je iets kunnen missen, ga dan naar https://www.gofundme.com/f/steunactie-voor-musici-in-njawara-Gambia

Campagnefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=ClpLDErhkf4
NB. Tegen het eind van het filmpje word ik persoonlijk toegezongen door Laliya Faye, een van onze docenten destijds, als dank voor het opzetten van deze actie. “Binta Barjo” is mijn Gambiaanse naam, gekoppeld aan mijn naamgenoot in het dorp.

De actie loopt nog tot 14 november.

Informatie nieuw Project WGK – Kamerkoor Sfinx

Het Wilde Gans Kamerkoor gaat vanaf nu verder onder de naam Kamerkoor Sfinx.

In februari start een nieuw project met als thema
Motetten uit de lage landen en Duitsland

Geestelijke werken uit renaissance, barok en romantiek van componisten als Lassus, Sweelinck, Bach, Schütz, Brahms en Rheinberger zullen de revue passeren om oren en kelen te strelen.
Repetities starten op dinsdag 11 februari 2020 en zijn daarna wekelijks op dinsdagavond van 19.45 u – 22.15 u in de periode februari, maart, april (m.u.v. 25-2). Daarnaast zijn er twee repetitiedagen van 10 – 15 u: 15 februari en 28 maart. Het concert is op zondagmiddag 19 april.
NB! Op zaterdag 4 april wordt een klein deel van het programma gezongen op de Volkorenavond, een gezellig korenfestival in de koepelkerk in Arnhem. Repetities en concert vinden plaats in Arnhem.

Kamerkoor Sfinx biedt plek aan ervaren amateurzangers en (semi-)professionals om samen te zingen. Het streven is een kamerkoor van 16 à 20 zangers. Er worden audities gehouden op 14 december en op 18 januari. Kosten voor het hele project zijn 195,- (180,- voor minder draagkrachtigen). Je kunt je aanmelden via info@wildegans.nl. Vermeld hierbij graag ook je stemsoort.

Concert Elnoséqué – Tussenkoor 13 december

Komt dat horen en zien op 13 december! Mijn nieuwe fusiekoor in Nijmegen, bestaande uit Elnoséqué en het Tussenkoor, zingt speciaal in het kader van de Brexit een programma over afscheid, verdriet, schaamte en verlangen naar verlossing, maar ook is er ruimte voor een jolige noot en de hoop en wens of Engeland niet alsnog deel uit wil maken van het geheel…
Op het programma staan werken van Engelse componisten: o.a. delen uit de Mis van Byrd, Funeral Ikos van Tavener, Lux aeterna van Elgar, en ook werken van componisten uit buurlanden Noorwegen en Nederland: Peace I leave with you van Nystedt, Song of sorrow van Renske Vrolijk en A new song van Lucas Wiegerink .

Nieuwe zangdag A325

Wees welkom om mee te komen zingen op de zangdag in november!

Wanneer en waar:
Zaterdag 30 november, 10:00 – 15:00 uur 
Opstandingskerk, Rosendaalseweg 507, Arnhem 

Programma: 
This marriage van Eric Whitacre (SATB)
Ich lasse dich nicht van Johann Hermann Schein (SMATB) en 
Shalom Aleichem in een arrangement van Gil Adema (SAB)

Opnames:
Whitacre en Schein:
https://open.spotify.com/user/wildegans/playlist/6wqTOxN42gpL8iyLyyUVLA?si=Sxdg7YHZQhmPuz0Wig3SZw
Adema:
https://youtu.be/b2jNYEpmpCc

Kosten en deelname:
De kosten voor de zangdag bedragen 35 Euro. Van deelnemers wordt verwacht dat ze hun partij thuis instuderen. Bladmuziek en stemverdeling worden ruim van tevoren gemaild.

Aanmelden:
Wil je meezingen? Stuur dan uiterlijk voor 16 november een mailtje naar maarten@ontrafelingen.nl en info@wildegans.nl en vermeld daarbij ook je voorkeursstem.
Heb je een vraag, dan kun je ons uiteraard ook altijd mailen.

Hartelijke groet,

Maarten Hermse en Hilde Gams

Concerten Schotse en Scandinavische koormuziek

Op 25 en 26 mei brengt het Wilde Gans Kamerkoor haar derde programma ten gehore in Grave en Schaarsbergen.

Dirigente Hilde Gams brengt met ‘Stemning’ een keuze uit Schotse en Scandinavische a capella koorwerken. Het zijn stuk voor stuk pareltjes uit de 19e, 20e en 21e-eeuwse koorliteratuur.

“Stemning” is de titel van een koorwerk van de Zweedse componist Hugo Alfvén op tekst van de Deense dichter I. P. Jacobsen. Het betekent stemming of sfeer en staat voor de warme, sfeervolle klanken van dit afwisselende programma.

Het Wilde Gans Kamerkoor is een projectkoor en bestaat momenteel uit veertien ervaren zangers.

Hoogtepunt in het programma vormen drie werken van de Schotse componist James MacMillan en daarnaast het door merg en been gaande “Blegnet, segnet” van de Noorse welbekende Edvard Grieg. Verder zijn er diverse andere Schotse, Deense, Zweedse en Noorse componisten te beluisteren, onder wie Andrew Smith, Karin Rehnqvist en Niels Gade.

zaterdag 25 mei
20.00 uur Bagijnenkerk
Bagijnenstraat 1, Grave

zondag 26 mei
15.00 uur Dorpskerk
Kemperbergerweg 806, Schaarsbergen

Kaarten à € 12,50 incl. consumptie
Reserveren via wildeganskamerkoor@gmail.com

Foto 1