Workshop Ghanese drums met Abraham Kwabena Mensah

Na het geslaagde workshopweekend in 2020 komt masterdrummer Abraham Kwabena Mensah weer naar Nederland! Op zondag 21 april zal hij in Arnhem twee Ghanese drumworkshops te geven.

Programma:
10.00 – 12.15 u beginners/ mensen met enige speelervaring – Bima
12.15 – 12.45 pauze met een Ghanees hapje en een drankje
12.45 – 15.00 halfgevorderden/ gevorderden – Gahu (en evt. Kpanlogo)

Welkom in één of beide workshops. De focus zal liggen op traditionele Ghanese ritmes, die ook op Ghanese drums gespeeld zullen worden.

Beginners kunnen na de beginnersworkshop als toeschouwer de tweede workshop bijwonen. Ervaren spelers kunnen deelnemen aan beide workshops. Iedereen is welkom voor een drankje en een Ghanees hapje in de pauze tussen beide workshops.

Kosten:
40,- per workshop (30,- als je wat minder te besteden hebt)
Voor deelname aan beide workshops: 50,- /60,- (naar draagkracht)
Kom je als toeschouwer bij de andere workshop, dan is het totaal 40,-

Locatie
De bovenzaal van La Capella aan de oude velperweg 36A in Arnhem.
We hopen op veel deelnemers om er een feestelijke gebeurtenis van te maken. Het zou leuk zijn als veel mensen bij beide workshops aanwezig kunnen zijn.

Voor aanmelden of vragen kun je me mailen: info@wildegans.nl

Concert Ton sur ton 14 april

Welkom op zondag 14 april om 16 uur in Groesbeek.

Dit concert staat in het teken van afscheid en troost. Componisten uit de Lage Landen zijn sterk vertegenwoordigd. Ton de Leeuw en Jurriaan Andriessen komen voorbij, evenals Johannes Verhulst, Josquin des Prez (Joske van der Weijden) en de Vlaamse componist Hans Aerts. Daarnaast zingen we ook liederen van o.a. Johannes Brahms, Ralph Vaughan Williams en Gustav Holst.

Het programma start melodramatisch met liederen over verloren liefde, de jeugd en het leven zelf. Gevoelens van wanhoop, verdriet, woede en weemoed wisselen elkaar af. In ‘Come away, death’ van Vaughan Williams klinkt de gekwelde geliefde die zich een eenzame dood wenst. Ook in vier korte gedichten van Heinrich Heine, op muziek gezet door Andriessen, komt de gepijnigde geliefde aan het woord. In ‘De hut op de heide’ van Verhulst, een heuze smartlap uit de 19de eeuw, loopt het slecht af met de moeder en het kind… Dan klinkt er troost in “Rest” van Vaughan Williams. Vervolgens wordt er troost en heil gezocht in hoger sferen met o.a. de ‘Missa Brevis’ van De Leeuw. Dan klinken troostende en verzachtende ‘Avondliederen’ van Aerts en Brahms. We sluiten af met de liefde die alle tegenslagen overwint in een prachtige, folkloristische ballade van Holst.

Reserveren en meer info: https://www.kamerkoortonsurton.nl/?p=1182

De minnares

Op zondagmiddag 10 maart en vrijdagavond 15 maart maak ik muziek (zang, cajon en accordeon) in deze prikkelende theatervoorstelling onder regie van Yvonne Persoon. Wees welkom in Rozet, Arnhem.

Ditte Blitz en Gert Slijkhuis spelen

De Minnares

De Minnares, gebaseerd op de Minnaar
Ditte Blitz en Gert Slijkhuis spelen De Minnares , in een regie van Yvonne Persoon, op locatie Rozet te Arnhem. De Minnares is een bewerkte en zeer actuele versie van de Minnaar, een eenakter uit 1962 van de Britse auteur Harold Pinter. Dit werk van Pinter kenmerkt zich door dreiging en verwarring, waarbij niets is wat het lijkt. Ofwel?

Er is aanvankelijk geen reden te twijfelen aan de openhartigheid waarmee het koppel Richard en Sarah elkaar op de hoogte houden van hun escapades. Zij zijn nu eenmaal zo’n stel dat elkaar niet in de weg wil zitten als het om de liefde gaat. Dat hebben ze zo afgesproken. En dus heeft hij dagelijks een Minnares op de thee en bezoekt zij een Toyboy op weg van kantoor naar huis – en vertellen ze elkaar naderhand hoe de middag is geweest. Hun hu­welijk wordt in het geheel niet in gevaar gebracht door deze escapades, omdat geen van beiden jaloers is. Bovendien vinden zij oprechtheid broodnodig in een gezond huwelijk.

Is dit alternatief voor allebei uiteindelijk bevredigend? Of is het middel erger dan de kwaal?

Kom kijken en geniet van deze intieme uitvoering met prachtig uitzicht over centrum Arnhem

Boek uw kaartjes nu!
Kaarten voor De Minnares zijn te bestellen door te mailen naar yfc.persoon@gmail.com. Vermeld uw naam, het aantal kaarten en de datum van de voorstelling.
Prijs: € 15,- per stuk

De voorstelling wordt twee maal gespeeld:

  • zondagmiddag 10 maart om 15.00 uur
  • vrijdagavond 15 maart 2024 om 20.00 uur

Locatie:
Rozet – het Auditorium,
Kortestraat 16
Arnhem

Spelers: Ditte Blitz, Gert Slijkhuis en Anita de Wit
Regie: Yvonne Persoon
Muzikale begeleiding : Hilde Gams
Choreografie: Eva van den Boom
Foto’s en technische ondersteuning: Emiel Rigter
Zang: Sheila Peeters & Fred Termaat

Over de regisseur Yvonne Persoon:
Yvonne is in juli 1999 afgestudeerd aan de Toneelschool Maastricht als regisseur, zij maakt theater op locaties die de inhoud van het stuk versterken (zoals een oude kapschuur, het WTC gebouw bij CS, de Witte Villa in Sonsbeekpark, een oude fabriekshal)
Zij heeft verschillende producties geregisseerd waarvan de circuitvoorstelling Tramlijn die Verlangen Heet (T.Williams) en de lokatieproduktie Kleine Teun (A.van Warmerdam) die geselecteerd werd voor de Theater vierdaagse 2004.
Zij regisseert vanuit de overtuiging dat de dialoog en samenwerking met spelers de kracht van haar regies zijn waarbij improvisatietalent bij de spelers noodzakelijk is.

Zie ook: https://www.yvonnepersoon.nl/de-minnares/

Spelen met stilte

Zondag 7 januari speel ik met Joep Everts in de zaal van La Capella. Wees welkom van 10.00 – 11.00 u. Inloop vanaf 9.30 met koffie en thee.
La Cappella, Oude Velperweg 36a Arnhem
Bijdrage naar draagkracht (richtprijs €10…)

Stilte kan ruimte geven, rust. Kan verbinding creëren. Creativiteit.
Stilte kan ook angst oproepen, ongemak. Leegte.
Vanuit al die stiltes kan muziek, klank ontstaan. Muziek die troost, wringt, beweegt, verbindt, pijn doet, heelt, inzicht geeft. Je weet nooit wat er ontstaat. Dat is het mooie én het spannende….Hoe verhoud je je tot die onzekerheid. En al die muziek komt en gaat. Het enige wat blijft is de aandacht van de musicus en de luisteraar.

In dit meditatieve concert combineren we zang, percussie, piano, klankschalen en handpan tot een uur durende luisterervaring. De muziek nodigt uit tot reflectie, ontspanning en soms meedoen. De stilte is een essentieel onderdeel van deze beleving. Je kunt zitten, liggen of rustig bewegen, al naar gelang je behoefte. Alle muziek is geïmproviseerd, voor de speler en luisteraar een unieke en inspirerende ervaring.

Zie verder de site van Joep Everts, die elke maand deze ochtenden organiseert: Spelen met stilte

Concert met Ton sur ton – 26 november

Op zondag 26 november zingt Kamerkoor Ton sur ton liederen over de liefde om 16 u in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen.

De liederen hebben allemaal een link met de liefde in verschillende hoedanigheden. Op het programma staan de Five Hebrew love songs van Whitacre. Daarnaast komen ook stukken van o.a. Holst, Pärt, Smith, MacMillan, Poulenc en Lassus voorbij.

In dit programma wordt het koor begeleid door twee bijzondere musici: pianist Sebastiaan Oosthout en violist Dimiter Tchernookov.

Voor meer info en reserveren zie: https://www.kamerkoortonsurton.nl/

Concert Bach

Ik heb de eer om enkele solo’s en koorstukken mee te zingen in een prachtig Bach-programma van collega Sietse van Wijgerden, met o.a. de Trauerode (een wereldse cantate over het sterven van een moedige koningin) en de Actus Tragicus, een van de bekendste en oudste cantates van Bach. Na een geslaagd eerste concert in Vianen op 16 september durf ik het nu wereldkundig te maken… Mocht je een reisje willen maken, wees welkom op zaterdag 30 september in Raamsdonk.

Voor meer informatie en tickets, zie https://www.sietsevanwijgerden.com/agenda.html

Bach – ‘God save the Queen’ – BWV 198 

-BWV 233a  Kyrië
-BWV 198     Lass Fürstin, lass deinen Strahl
-Schein        Christ ist erstanden, Kindsingers (3 stemmig)
  pauze
-Nystedt       Immortal Bach
-BWV 229    Komm, Jesu, komm. Motet
-BWV 106    Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit

Let op: De locatie van dit concert is gewijzigd van Almkerk naar de prachtige St. Bavo te Raamsdonk. Vanaf Tol Sleeuwijk maar 13 minuutjes rijden. Deze fraaie kerk heeft een weldadige akoestiek en een zeer interessant interieur! Snelste en simpelste route: na de Keizersveerbrug meteen de afslag Geertruidenberg / Raamsdonksveer nemen. (afslag 20) 

De indrukwekkendende cantate “Laß Fürstin, laß noch einen Strahl”, is geschreven ter nagedachtenis aan een vorstin die blijkbaar ongelofelijk geliefd was. In de tekst wordt vooral gezegd dat haar naam toch altijd zal voortleven… : God save the queen!
Dit werk en de rest vh programma heeft diepgaande muziek over de broosheid van het bestaan:
BWV 233a Kyrië, BWV 229 ‘Komm, Jesu, komm’, een dubbelkorig motet; BWV 106 Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit. En een zeer eigentijdse variant van een Bachkoraal door Nystedt. De bezetting is groots: strijkers 2 traverso’s, 2 blokfluiten, 2 gamba’s, 2 hobo’s, en luit, dit alles met gespecialiseerde barokmusici, prachtige solisten en een zeer zuiver zingend koor…genieten dus! Door het Kyrie heen wordt het Duitse Agnus Dei heengezongen door de Kindsingers, precies zoals kinderen door het eerste deel vd Matthäus heen zingen, een extraatje in dit concert!

Solisten:
sopraan Beate Rose,
alt Hilde Gams,
tenor Roelof Polinder,
bariton/dirigent Sietse van Wijgerden
Cantus Kamerkoor, Orion Barok orkest. 
​Muziek met een grote bezeting: traverso’s, blokfluiten, gamba’s, hobo’s, strijkers, clavecimbel en orgel. 

Steunactie musici Njawara, Gambia

Na het noodweer begin juli dit jaar

Tijdens mijn opleiding Schoolmuziek ben ik twee weken op studiereis geweest in Gambia. Daar maakte ik kennis met de sympathieke en inspirerende musici uit het dorpje Njawara. Ik heb met enkelen nog steeds contact. Onlangs hoorde ik van de noodsituatie in het dorp met letterlijk en figuurlijk noodweer voor de musici en andere dorpsbewoners. Zodoende heb ik met enkele oud-studiegenoten een steunactie opgezet in de vorm van een crowdfunding. We zijn al een heel eind op weg, maar hopen op nog wat meer donaties om ze nog een extra steun in de rug te kunnen bieden. Zodoende deel ik dit nu ook hier. Elke bijdrage is welkom.

Mocht je iets kunnen missen, ga dan naar https://www.gofundme.com/f/steunactie-voor-musici-in-njawara-Gambia

Campagnefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=ClpLDErhkf4
NB. Tegen het eind van het filmpje word ik persoonlijk toegezongen door Laliya Faye, een van onze docenten destijds, als dank voor het opzetten van deze actie. “Binta Barjo” is mijn Gambiaanse naam, gekoppeld aan mijn naamgenoot in het dorp.

De actie loopt nog tot 14 november.